Kalmar län

Värmeverken slår rekord

1:38 min

Fjärrvärmeverken i länet har gått för fullt de senaste dagarna, allt fler kunder och kalla nätter och mornar har fått förbrukningen att nå rekordnivåer. Roger Carlsson som är VD på Vimmerby Energi säger till P4 Kalmar att vi har aldrig producerat så mycket som vi gjorde häromdagen.

Hur kommer det sig att det blir rekord nu, kallt har det varit förr om åren också?

– Framförallt är det några nya stora anslutningar vi gjort, dels Junghälls i Södra vi sedan är det nya industrier i Vimmerby som kommit till. De har konverterat från olja till fjärrvärme.

Både i Oskarshamn och i Vimmerby har fjärrvärmen satt rekord i hur mycket de levererar.

Men det handlar alltså inte bara om kylan utan att fler har fjärrvärme. Nu är det främst industri- och affärslokaler som tillkommer.

Och det finns planer på utbyggnader i många kommuner. I Oskarshamn som använder ganska mycket olja idag kommer man få en ny flispanna nästa vecka och ytterligare en ett par veckor senare.

I Västervik som eldar sopor och stöttar med olja planerar man för ett nytt verk om ett par år. Det gör man också i Vimmerby som också använder en ehl del olja. Det vill man slippa med ett nytt fliseldat verk.

Men sedan är det antagligen i stort sett stopp för byggandet, då de flesta som kan använda fjärrvärme är med redan idag, i alla fall i Vimmerby.

– De som är tänkbara att ansluta dom har nog anslutit sig redan, det finns lite eftersläntrare, men inte så värst många.