Glasriket

Rädsla för att glöden ska slockna

1:44 min

Det senaste varslet inom Orrefors Kosta Boda har slagit hårt mot glasriket. 2005 när New Wave Group och Torsten Jansson tog över bruken i Orrefors, Åfors och Kosta var 650 personer anställda. Snart är de bara drygt 200 anställda kvar.

Efter det senaste varslet tror många att slutet för glastillverkningen är nära och att glastillverkningen kommer att flytta utomlands istället. Glasarbetaren Krister Josefsson har arbetat i Kosta i över 28 år. Trots att glastillverkningen från både Orrefors och Åfors koncentreras till just Kosta så tror han att ugnarna snart kommer att slockna även där.

– Jag tror inte att det kommer att finnas någon riktig hytta kvar, det kommer nog bara att vara en för utställning i slutändan, säger han med dämpat tonläge.

– Det kommer kanske att vara två eller tre verkstäder kvar.

Men var ska glaset göras då?

– Utomlands antagligen. I Kina eller Turkiet, där det är billigast.

Uppgivenheten ute på glasbruken är stor. Många hoppas naturligtvis på en vändning, men få vågar tro på något annat än att den svenska glastillverkningen snart återfinns i Spanien, Turkiet och Kina.

Kritiken mot ägaren Torsten Jansson är stark i dag, men annat var det 2005 då han drog in som en frisk fläkt i glasriket berättar den tidigare glasarbetaren Hans Göran Samuelsson.

– Han kom in som en frälsare och vi var många som tyckte att han var bra. I dag tror jag inte att det är lika många som känner så, säger han och tillägger att det inte är mycket av bruken kvar alls.

Borde ha satsat mer på glaset

– Torsten Jansson skulle ha satsat mer på glaset, men det är en stor affärsman och affärsmän så som jag inbillar mig är bara intresserade av en sak - det är pengarna, suckar Hans Göran Samuelsson.

– Det verkar som om Torsten Jansson inte bryr sig, för det blir snart bara en liten studiohytta kvar här i Kosta och sen köper man glasen utomlands och säjer de i Orrefors Kosta Bodas namn. Det är slutet för svensk glasindustri enligt mig, förklarar Hans Göran Samuelsson.

Ska ni bara acceptera det här?

Acceptera? Ja, vad gör man, undrar Hans Göran Samuelsson som tidigare har arbetat i Glasriket.

Sandra Skeppar
sandra.skeppar@sverigesradio.se