Kalmar län

"Orimliga" tidtabeller hålls inte

1:33 min

Kollektivtrafiken i länet har problem med punktligheten. Främst gäller det på de större orterna. Det visar statistik som Kalmar länstrafik arbetade med att ta fram under 2011. På vintern går trafiken långsammare och bussarna hinner inte köra i kapp tidtabellen.

Att stå och vänta på en försenad buss nu när det är minusgrader är inte en speciellt kul upplevelse. Samtidigt så har busschaufförer i länet reagerat på att tidtabellerna över lag är orimliga, speciellt nu under vintertid när det är snö och halt ute. Det borde finnas en tidtabell anpassad för hur trafiken ser ut på vintern, då det tar betydligt längre att köra mellan sträckorna än när det är normalt väglag, enligt vissa kritiker.

"En kamp mot klockan"

Bengt Petersson sitter som ordförande i fackförbundet Kommunals trafiksektion i Kalmar och är själv busschaufför sedan över 20 år tillbaka. Han tycker att tidtabellerna har brister och att kraven på att hålla tiderna som ställs på förarna i dag är orimliga:

– Det är en kamp emot klockan hela tiden, säger han till P4 Kalmar.

Så länge inte tabellerna ändras och tidspressen rättas till, så kommer det enligt Bengt Petersson att vara svårt att leva upp till förväntningarna som finns hos resenärerna när det gäller att vara i tid.

– Vi måste ha förutsättningarna för att kunna leva upp till den goda service som förväntas. Vi måste ha den tid som det tar.

Alexander Jungå
nyheter.kalmar@sverigesradio.se