Kalmar

Jägare startar eftersöksgrupp

1:41 min

Många jaktlag är i behov av jägare och hundar som är specialiserade på att jaga vildsvin. Några jägare i Kalmar har nu gått samman och bildat en speciell eftersöksgrupp som ställer upp gratis, eftersom de samtidigt kan passa på att ge sina hundar träning.

P4 Kalmar har träffat André Granstedt och hunden Hobbe som är med i gruppen.

– Det är en plotthund och östsibirisk laika, så vi kallar det en ploika. Han går på kalla slag, det är hans främsta fördel, väldigt gamla slag kan han ta och gå på.

För dem som är med i Kalmar jakt- och eftersöksgrupp är den stora vinsten att både de och deras hundar får praktik och får göra något som de älskar. Det betyder att hundarna som de också tränar gemensamt blir bra på vad de gör.

Stort behov

Det finns många som har behov av att det finns eftersöksjägare som kan rycka ut, berättar Anders Brodin som också är med i gruppen.

– Det finns de som behöver hjälp, för som lagen kräver att man ska kunna ha en eftersökshund på plats inom två timmar. Där tror jag vi kan hjälpa till.

André Granstedts hund Hobbe klarar av älg, björn och vildsvin som är det vanligaste djuret att eftersöka. För just vildsvin som är skadade gäller det att ha hundar som vet vad de gör.

Även om vildsvinens rykte är oförtjänst dåligt så är just skadade djur farliga, helt enkelt eftersom de inte kan fly längre.

– Sitter man på åtel och skjuter en gris så går de oftast undan. Det är inte tillrådigt att som människa gå ut och börja söka upp en sådan gris. De söker ju skydd för att de är skadade.