Vimmerby

Hög tid att söka sommarjobb

Sommaren kan kännas långt borta när snön ligger i hela länet och temperaturen envist ligger kvar långt under nollan. Men för de ungdomar som är sugna på att få in lite extra pengar under sommarlovet så är det nu som gäller.

I helgen är det till exempel sommarjobbsmässa i Västervik.

Men de sommarjobb som har börjat släppas är eftertraktade och försvinner fort.

Sjuttonåriga Jonna Strandberg som redan har fixat sitt sommarjobb vet att det inte är helt lätt att få ett sommarjobb

– Det är rätt svårt men jag fick det genom min mamma.

Hennes kamrat Rebecka Ekedahl håller med om att det är viktigt med kontakter för att få ett sommarjobb och hon hoppas att hon ska kunna få något av de jobb som hon har sökt. För det här med sommarjobb är viktigt.

– Jag vill ha ett sommarjobb för att få pengar, och det är bra att ha som meritpoäng när man ska ut och jobba när man är äldre.

I flera av länets kommuner så finns det kommunala sommarjobb att söka. I Kalmar kan tillexempel alla som går i ettan på gymnasiet få ett kommunalt sommarjobb och i Vimmerby, där Yvonne Carlsson är samordnare för de kommunala sommarjobben, finns det 150 platser för ungdomar födda 1994-1996.

– Helst vill jag att ungdomarna ska söka andra vanliga sommarjobb. Det här ska vara ett kompelement för de ungdomar som har lite svårt för att nå ut.

Rebecka Ekedahl som är 17 år håller med om att det är viktigt att söka flera jobb och inte tro att man ska få det första som man söker.

– Man ska absolut söka flera ställen tycker jag, då har man större chans att få.