Ny fårsjukdom upptäckt i Västra Götaland

En i Sverige helt ny fårsjukdom har upptäckts hos en fårbesättning i Västra Götaland.

Det var i samband med att lantbruksuniversitetet SLU i Skara besökte fårbesättningen i slutet av förra veckan som sjukdomen fotröta upptäcktes hos ett antal djur. Agneta Olofsson, veterinärstuderande på SLU, upptäckte sjukdomen i besättningen och hon beskriver utbrottet som allvarligt.

- Det är inte nåt folkhälsoproblem, men för fårbranschen är det här allvarligt, säger hon till Radio Skaraborg.

Enligt Olofsson går det inte att utesluta att även andra besättningar är smittade, och hon vill att Jordbruksverket utreder saken.

Fotröta framkallar svåra smärtor för djuren. Den smittar mellan djur och smittan kan även överleva en kortare tid i djurens miljö, men är inte farlig för människor. Sjukdomen är vanlig i Storbritannien, Australien och Nya Zeeland, men har alltså hittills aldrig påträffats i Sverige.

Jordbruksverket har valt att inte agera. - Vi kommer inte att gå in aktivt utan överlåter till näringen och andra organisationer att ta hand om det här, säger Robert ter Horst på Jordbruksverkets smittskyddsenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".