Kalmar län

Patienter ska förbättra cancervården

1:57 min

Nu ska cancerpatienter få vara med och förbättra cancervården. I dagarna ska omkring 500 cancerpatienter i Kalmar, Östergötland och Jönköpings län få svara på hur de upplever att vården fungerar.

– Tanken är att vi ska få en mycket tydligare bild av patientens upplevelser under cancervården. Vi vill ju se att patienten i olika vårdenheter i olika vårdsituationer upplever att man får en god vård. Vi vet att man får en god medicinsk vård på de flesta ställena, men  omhändertagandet av patienten, bemötande och väntetiderna kommer man att ha lite extra i fokus på i den här enkäten, säger Hans Starkhammar, som är verksamhetschef för Regionalt cancercentrum sydöst.

Enkät har tagits fram

Socialstyrelsen har gett regionalt cancercentrum sydöst och Folkhälsocentrum i landstinget i Östergötland uppdraget att ta fram en ny enkät som ska kunna utveckla cancervården. Enkätstudien som nu testas på cancerpatienter i Östergötland, Jönköping och Kalmar län ska göra att man kan få fram en enkät som kan användas nationellt.

I maj ska resultatet från regionala pilotstudien lämnas in till Socialstyrelsen, och nästa år är det tänkt att enkäten ska kunna användas i hela landet. I enkäten ska cancerpatienterna bland annat kunna ge sin syn på väntetider, behandlingen, vilken information de fått och hur de blivit bemötta.

Patienter hoppas på förbättring

Yvonne Subay, från Linköping, är en av ett tiotal patienter som fått vara med och tycka till om enkäten innan den skickades ut. Hon hoppas att enkäten ska leda till att cancerpatienterna får en bättre vård.

– Det är mycket som kan förbättras. Man blir ganska ensam och utlämnad när man får beskedet. Jag fick till exempel aldrig någon fråga om jag ville prata med någon kurator.

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista