Östersjön

Kopparfärger tillbaka i Östersjön

1:13 min

I år gäller åter nya regler för båtbottenfärgerna efter länskusten, Östersjön och Västkusten. De tidigare förbjudna  kopparbaserade färgerna får användas igen. Enligt  kemikalieinspektionen påverkar de miljön mindre än vad man tidigare trott.

Peter Röhl som är skeppshandlare i Kalmar säger att man nu är tillbaka på ruta ett igen och förhoppningsvis så blir den nya färgen bättre.

– Vi får tillbaka den färgen som blev förbjuden för några år sedan och de här zinkbaserade färgerna på vår kuststräcka kommer att försvinna. Idag har alla de större kända tillverkarna en färg som gäller både på väst- och ostkusten.

Det har varit ett stort missnöje bland båtägarna särskilt  på ostkusten, då de tidigare kopparbaserade färgerna förbjöds och ersattes av så kallad miljövänlig färg, som inte alls fungerade lika bra. Många har varit nära till gråten då de tagit upp sina båtar på hösten och sett en smärre musselodling under.

Men nu är färgfabrikanterna på gång med de nygamla färgerna som redan finnas ute på hyllorna till vårrustningen men det blir inte billigare än tidigare.

– De blir något dyrare men å andra sidan slipper man de här problemen med att skrapa  snäckor och havstulpaner och allt vad det är kan väl det vara värt de kronorna, säger Peter Röhl.

Hasse Carlsson

Reporter
hasse.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista