Östersjön

Färger förvirrar inför årets båtsäsong

1:13 min

Det är stor förvirring vid ostkustens marinor och båtvarv inför årets vårrustning. Anledningen är att Kemikalieinspektionen förbjudit bottenfärger med zink som fram till 2011 marknadsförts som miljövänliga och istället godkänt flera färger som innehåller koppar.

Koppar är ett ämne som under lång tid varit bannlyst i båtfärger på ostkusten.

– Det här reglerna som har funnits har vi tagit som en sanning givetvis, men  då helt plötsligt är det fel. Nu är de färger som varit godkända i tio-tolv år förbjudna. Det känns inte bra gentemot våra kunder. Det är katastrof. Vi är förda bakom ljuset, säger Bernt Brunelius i Nyköping, båtägare och färghandlare.

Båtvarven drar igång

När marssolen så smått börjar värma, startar surret från de första slipmaskinerna ute på landets båtvarv.

För båtägare och för handlare som Bernt Brunelius så har det sedan de kopparbaserade färgerna för ett tiotal år sen totalförbjöds på fritidsbåtar på ostkusten varit självpolerande bottenfärger med zinkoxid som gällt för att hålla havstulpaner och annan påväxt under kontroll.

Stopp för zinkbaserad färg

Färger som marknadsförts som miljövänliga och som ofta haft beteckningen ecco med i namnet. Men även zink påverkar det biologiska livet i Östersjön och Kemikalieinspektionen har därför satt stopp för försäljningen av alla zinkbaserade färger.

Istället har kemikalieinspektionen godkänt fem färger som innehåller låga halter av koppar, ett ämne som alltså länge varit bannlyst i färger för fritidsbåtar på ostkusten.

Tvära kast

Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen, håller med om att det är tvära kast och att informationen om de nya reglerna kunde varit bättre.

– Den information som gått ut till återförsäljarna har tyvärr varit olika från leverantörerna och nu har vi skickat ett brev till branschorganisationer och så och där har vi informerat om hur läget är. Jag hoppas att det brevet ska hjälpa lite i förvirringen.

Niclas Nordlie driver en båttillbehörsbutik i Nyköping.

– Man undrar om de vet vad de håller på med.

Hur lätt är det att förklara för kunderna?

– Det är inte jätteenkelt. Man förstår ju inte själv, vad som gäller och vad som styr.

    

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista