Mamma till undernärd flicka nekar till anklagelser i rätten

Igår inleddes rättegången i Kalmar tingsrätt mot den adoptivmamma som är åtalad för grov misshandel och grov fridskränkning av sin idag 16 åriga dotter.

Enligt åtalet har mamman hindrat flickan från att äta vilket gjorde henne gravt undernärd. När skolan slog larm för ett år sedan vägde flickan bara 17,5 kilo.

Under första rättegångsdagen hölls förhör med flickan. Mamman fick då inte närvara i rättssalen. Flickan berättade då om misshandeln och att den mat hon fick i sig kom från skolan.

När det var mammans tur att vittna nekade hon till anklagelserna och säger att det är dottern som manipulerar och ljuger om både maten och och om misshandeln. Enligt mamman är det en sjukdom som gjort att dottern inte gått upp i vikt. Hur dottern sedan hon omhändertogs kunnat gå upp 20 kilo har hon ingen förklaring till.

Åklagare Kerstin Eriksson yrkar på fängelse för grov misshandel och grov fridskränkning. Flickans målsägandebiträde Per Malmberg vill också att hans klient ska få skadestånd på totalt 300 000 kronor, 250 000 för kränkning och 50 000 för sveda och värk.

Rättegången fortsätter på fredag, då ska bland annat flickans pappa och bror lämna sina vittnesmål.