Borgholm

Dementa får inte gå på andakt

Återigen blåser det om demensboendet Klockargården i Löt på norra Öland. Tidigare har det handlat om personalförändringar. Nu är det Borgholms kommun som inte låter brukare att gå på andakter som hålls i den gamla skolan, alldeles bredvid Klockargårdens lokaler.

Stina Klara Hjulström från Demensförbundet grundade Klockargården. Hon är besviken på kommunens agerande:

– Det finns en hel del äldre som tyckt det varit en trevlig aktivitet som att sitta tillsammans och sjunga de gamla psalmerna man känner igen och dricka kaffe. Det gör de ju överallt annars i Sverige, varför skulle inte ölänningarna gilla det, säger hon.

Tio meter bort

I Löt ligger Klockargården knappt tio meter från den idylliska gamla skolan där man de senaste tolv åren hållit andakterna varannan vecka. Stunderna har lockat både brukare och andra från byn.

De har arrangerats av den gamle kyrkvärden Gunnar Berg som tycker det är synd att kommunen säger nej:

– Jag tycker väldigt illa om beslutet. Tycker synd om de här människorna som älskat sammankomsterna och nu inte får gå på det här, säger han.

"Finns flera religioner"

I höstas tog socialnämnden  beslutet att inte erbjuda något religiöst som gudstjänster i kommunens dagverksamhet.

– Det finns flera religioner i vårt mångkulturella samhälle. Det är därför vi inte kan erbjuda en religiös åskådning här, säger Anna Hasselbom Trofast på socialförvaltningen.

Men Stina Klara Hjulström från Demensförbundet tycker inte att kommunens argument håller.

– Det är klart att vi ska ha ett mångkulturellt samhälle. Är det så att det till exempel finns många muslimer på norra Öland så får väl kommunen se till att ta dit en imam eller något annat samfund, säger hon.

Marianne Halvarsson | Lyssnarkommentar

Bra Radio Kalmar att ni belyser sådana här avarter som Borgholms kommun sysslar med.
Jag tror inte detta kan vara sant?

Peter Bressler

Reporter

peter.bressler@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista