Fängelse yrkas för mamma som svält dotter

På fredagen var sista dagen på den rättegång vid Kalmar tingsrätt där en kvinna står åtalad för att ha svultit sin nu 16-åriga adoptivdotter i drygt nio år. Hon åtalas för grov misshandel och grov fridskränkning - brott som om hon fälls ger minst sex månaders fängelse. När flickan omhändertogs av de sociala myndigheterna för ett år sedan vägde hon bara 17,5 kg och var dessutom mycket kort för sin ålder.

Vid vittnesförhören vid fredagens rättegång hördes bland annat den barnläkare som träffat flickan när hon omhändertogs. Han menar att flickans vikt och längdutvecklingskurvor är onormala och tyder på att hon har svultits i över fem år. Flickan har sedan omhändertagandet gått upp omkring 20 kilo och vuxit en knapp decimeter på några månader, något som enligt läkaren tyder på att det inte varit fråga om anorexi.

Pappan och den äldste sonen i familjen som också förhördes idag menar dock att flickans anklagelser är lögner.

Åklagaren sa vid sina slutpläderingar att mamman ger ett kallt intryck och att hon skyller dotterns låga vikt på andra.  Åklagarsidan yrkar på ett långt fängelsestraff och flickans företrädare begär att mamman skall betala ett sammanlagt skadestånd på 300 000 kronor.

Dom mot mamman väntas om en månad.