Kalmar län

Mobilbiljetter kan bli billigare

1:40 min

Möjligheten att köpa biljett på länstrafiken genom mobiltelefonen har varit i gång i drygt en månad och antalet användare ökar. Nu planerar Kalmar länstrafik, KLT, att rabattera mobilbiljetten för att snabbt få bort kontanterna helt från bussar och tåg. Det säger Christer Olson som är marknadschef på KLT till P4 Kalmar.

– Vi säljer i snitt 120 stycken om dagen. Man tvingar kunden att köpa via en app men vi upplever att det flyter på. Vi ökar lite lite varje månad. Så det ser bra ut, säger Christer Olson som är marknadschef på KLT till P4 Kalmar.

Inte helt enkelt att införa

Det har dock varit lite krångligare att inför det här med att betala med mobilen här i länet än i landets storstäder.

– Vi har valt en modell där man är tvungen att ha en app och går man via appen får man direkt rätt pris, säger Olson.

Går inte att sms:a för biljett 

Skillnaden här i Kalmar län är att du inte ska skicka in ett sms för att få din biljett utan istället ladda hem en applikation till din smartmobil. I applikationen ser du sen var du befinner dig, vilka resmöjligheter som finns och när nästa tåg eller buss går. Du ser dessutom om det skulle vara några förseningar. 

Än så länge är det bara ett hundratal som använder sig av att betala med mobilen och med tanke på hur många som reser med KLT varje dag är det en liten del. Christer Olson berättar för P4 Kalmar att det finns förslag på hur fler ska lockas att använda sin mobiltelefon som betalningsmedel.

– Vi har en prisstrategi som det ska tas beslut om och i det ligger ett förslag att eventuellt rabattera de här gör det själv kanalerna, säger han.

Vill få bussarna kontantfria

Betalning med mobilen är ett sätt att få bort kontanter på bussarna och Christer Olson hoppas att det inte ska dröja allt för länge innan bussarna i länet kan vara helt fria från kontanter.

– Om vi får igång bankkortsbetalningen ombord så tror vi att vi kan få bort kontantköpen under året.