Kalmar län

Vill locka män till vården

1:25 min

Fler män behövs i vården. Det anser Högskoleverket som idag anordnade en utbildningsmässa med temat "vård, hälsa och omsorg" i Kalmar. Carina Söderström som är studievägledare vid sjuksköterskeprogrammet säger till P4 Kalmar att det kan vara tradition och lön som gör att männen inte söker sig till yrken inom vården.

Enligt Högskoleverket finns det en allt mer ojämn könsfördelning inom vårdutbildningar. Detta syns tydligast bland sjuksköterskeprogrammen även vid Linnéuniversitetet. Därför hölls det idag en utbildningsmässa i Guldfågeln arena med temat "vård, hälsa och omsorg".

Vill locka fler killar

Ett av målen med mässan var just att försöka locka fler killar till yrkesutbildningar. Carina Söderström är studievägledare för sjuksköterskeprogrammet i Kalmar.

-- Det blir bättre arbetsgrupper och annorlunda för patienterna om de möter både tjejer och killar, säger Carina Söderström.

Kommer öka - men bara lite

Högskoleverket räknar med att andelen män på sjuksköterskeutbildningarna i landet kommer öka fram till år 2020. Nackdelen är bara den att ökningen beräknas stiga med drygt tre procentenheter.

Idag finns det 92 procent kvinnor och 8 procent män på sjuksköterskeprogrammen och anledningen till det bristande intresset från killarnas sida beror på två saker, den ena är lönen och den andra är att det yrket traditionsenligt förknippas som ett tjejyrke. Detta säger William Doss som läser femte terminen på sjuksköterskeprogrammet.

-- Det är tjejer som ofta jobbar inom sjukvården och på senare tid har det blivit bättre, det är fler som söker sig till dessa yrken nu. I min klass är det 90 % tjejer. För att locka fler killar och tjejer till vården behöver man komma ihåg att sjuksköterskor har mycket kompetens och är värda mer lön.

Traditionen gör att killar inte söker

Carina Söderström säger att om man hade vetat vad det är som skrämmer killar från att söka denna utbildningen hade problemet gått att lösa enkelt.

- Lönen och traditionen av att det är vanligare med tjejer i branschen är en bidragande orsak.