Öland/Stockholm

Avfyrade kanon "från Mars" i tv

0:57 min

Miljonären Leif-Ivan Karlsson påstod i ett program på Kanal 5 att han har en kanon från skeppet Mars hemma. "Den är i koppar, från 1508" säger han i klippet. Om det stämmer så riskerar han fängelse.

Det var i tv-programmet "Svenska miljonärer" i Kanal 5 som sändes 20.00 i går tisdag, som Leif-Ivan Karlsson firade sin dotters namnsdag genom att skjuta salut med en kanon som han påstod var från skeppet som hittades utanför Öland i somras. 

– Kanonen i fråga har vi gjort en ställning till. Den kommer från ett sjunket skepp som, Mars tror jag det hette, någonstans vid Öland, säger Leif-Ivan Karlsson i programmet.

"I koppar från 1508"

Han nämner en annan person som ska ha köpt kanonen av "en vrakletare":

– Han har köpt den av en kompis till mig som är vrakletare, jag nämner inga namn. Det är skithäftigt. Den är i koppar från 1508.

Skeppet Mars färdigställdes 1564.

"Ett dåligt skämt"

Om kanonen är riktig så är det ett brott mot Kulturminneslagen. Inga föremål får bärgas från skeppet. Men att det är sant tvivlar Patrik Höglund som är marinarkeolog på Sjöhistoriska riksmuseet på, när P4 Kalmar ringer upp honom.

– Det verkar vara ett dåligt skämt, säger han.

Går det att skjuta med en kanon om den legat på havsbotten i några hundra år?

– Ja, det funkar. Man kan inte ha en sådan jätteladdning i, men det går nog.

Om det är sant, får man göra såhär?

– Nej, det får man inte. Då är det ett brott mot Kulturminneslagen. Det som blir nu av det här skämtet är att länsstyrelsen i Kalmar län måste agera – och kolla upp det här helt enkelt.

Hur pass allvarligt brott rör det sig om?

– Det kan vara ganska höga straffsatser, beroende på hur medveten man är om att man begår ett brott.

"Något de diktat ihop"

Dykarna som hittade vraket är inte glada över miljonärens skämt i tv.

– Det kan omöjligt vara en kanon från skeppet Mars, det måste vara något som de diktat ihop för att göra show i tv, säger Ingemar Lundgren på Ocean Discovery i Västervik som upptäckte vraket.

Han är rädd för att det fortsatta arbetet runt det här unika vraket har skadats och fått dåligt rykte.

"Kinapuffar och löv"

Enligt Leif-Ivan Karlsson själv var det hela just ett skämt:

– Det här är en liten sådan här som man köper på trädgårdsaffärer. Vi har stoppat hela röret fullt med kinapuffar och tejpade ihop och satte löv längst fram och förlängde stubinen. Det blev en jävla smäll.

– En granne hade också ringt till polisen, så jag har fått dubbel uppmärksamhet kring det här.