De senaste två veckorna har svensk trupp i Afghanistan haft stridskontakter vid fem tillfällen. Arkivfoto: Rodrigo Abd/Scanpix.
Torsås

Skadad soldat miste båda benen

Den 22-åriga svenska soldat som skadades av en vägbomb väster om Mazar-i-Sharif i Afghanistan förra veckan har tvingats amputera båda sina ben. Det framgick på en pressträff med Försvarsmakten i dag.

Det var i området Chimtal väster om Mazar-i-Sharif som den svenska soldaten "ådrog sig svåra benskador" sedan han lämnat patrullfordonet för att undersöka om det fanns vägbomber längs vägen.

Den skadade soldaten, som är hemmahörande i området kring Torsås, fördes med helikopter till det tyska fältsjukhuset utanför Mazar-i-Sharif där han opererades för sina skador innan han senare flögs hem till Sverige.

Den 22-åriga soldaten vårdas nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala

De senaste två veckorna har svensk trupp i Afghanistan haft stridskontakter vid fem tillfällen. Senast i går utsattes soldater för beskjutning vid två tillfällen.

Försvarsmakten uppger att motståndarnas aktivitet brukar öka när våren kommer.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".