Öland

Anne Wilks vill rädda Himmelsberga

4:50 min

Årets Ölänning 2011, Anne Wilks, är nu en av de som vill stötta konstverksamheten på Ölands Museum Himmelsberga. "Jag vill leva upp till min titel som Årets ölänning" säger hon till P4 Kalmar.

Anne Wilks har skänkt två av sina egna akvarellmålningar till en konstauktion som ska hållas på muséet i vår för att få in pengar till konsthallen. 

– Jag blev så glad när jag hörde om det här för Himmelsberga är ju uppbyggt av tidigare generationer och nu så har det ju varit lite jobbigt ekonomiskt. Så jag tänkte att jag vill också vara med och sätta ax till vagn, säger Anne Wilks som hoppas att fler ska göra samma sak.

Har inte råd

Hittills har drygt 20 konstnärer bidragit med sina verk till auktionen.

Förra året stod det helt klart att Ölands Hembygdsförbund inte har råd att fortsätta driva konsthallen som förut, med egenproducerade utställningar där nyskapande ung konst blandas med verk från den öländska konstsamlingen som finns på Himmelsberga.

"Många har tagit det till sig"

Många har sedan dess diskuterat hur man ska kunna bevara den enda arenan för ickekommersiell konst som finns på Öland och Paula Anneli Strömberg, som själv är konstnär, är den som ligger bakom auktionen:

– Jag tycker det har gått ganska bra, det är många som har tagit det till sig, säger hon till P4 Kalmar.

Verken som har kommit in spänner över olika genrer, som glas, måleri och skulptur. De skänkta verken kommer att ställas ut lördagen den 12 maj och lördagen den 19 maj är det dags för auktion. Vinsten kommer att öronmärkas till konsthallen.

Kommunerna ger 200 000

Det är klart att båda Ölandskommunerna bidrar med 100 000 kronor var i verksamhetsbidrag till själva friluftsmuseet i år och gårdens eget bageri ska startas upp igen bland annat. Men konsten behövs också, Himmelsberga behöver fler ben att stå på, tycker Anne Wilks, som uppmanar alla med Ölandskoppling att göra sitt:

– Absolut, och jag tänker också på en grupp som jag inte vet om de har nåtts av det här och det är konstnärer som är sommarölänningar.