Kalmar

Palm klippte band för solenergihus

4:22 min

I dag invigdes det senaste exemplet på hus som drar låg energi i Kalmar. P4 Kalmar var där när bandet klipptes av riksdagsledamoten Veronica Palm (S) från riksdagen. Enligt henne sätter krångliga regler ofta hinder för fler miljövänliga hus.

– Var och en av oss kan göra skillnad och jag är övertygad om att dom männniskor som sitter i de här ljusa fräscha köken och tittar ut genom fönstren slå upp tidningen och orka läsa för jag vet att man göra en viktig insats bara genom att bo klimatsmart, sa riksdagsledamoten Veronica Palm (S) och invigde de nya husen i strandnära läge vid Bergavik i Kalmar.

Krångliga regler

I husen som Solenergihus AB byggt är väggarna tjocka och det är solfångare på taken som gör husen självförsörjande på el delar av året, där regelverk skulle kunna ställt till det så att det i praktiken blir krångligt att få valuta för satsningen, men där det nu fungerar så att de levererar överskottsel på sommaren till Kalmar Energi och får tillbaka el vintertid.

– Här funkar det för Kalmar Energi har tagit ett politiskt ansvar, säger Veronica Palm men tillägger att hon möter flera som vill bygga passivhus, men där regelverken sätter käppar i hjulen.

Staten ska gå in

Att förenkla reglerna är en sak hon vill förändra, men det behövs även ekonomisk stimulans och där tror Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson framförallt på möjligheten att staten går in som garant för att bostadsbolag som vill renovera lägenheter klimatsmart kan få lägre lån.

Veronica Palm har också funderingar på om inte ROT-avdraget borde göras om lite grann också i sammanhanget.

– Det börjar bli dags att titta på om man behöver styra det mer till sånant som vi har en gemensam nytta av.

Gynsamt ROT-avdrag

Hon ser redan i dag att ROT-avdraget gör det gynsamt för de som vill byta fönster och andra åtgärder som är bidragande till att vi får ett hållbart samhälle, men är inne på att det skulle gå att pröva att styra eller rikta bidraget mer.

– Nu har man gjort mycket, bytt kök och lagt klinker i badrummet. Det är kanske dags att börja byta fönster och de där sakerna som inte är så roliga men där vi har ett gemensamt ansvar.