Kalmar län

Dyra kortavgifter gör det tufft för småföretagare

1:23 min

Dyra kortavgifter gör det svårt för småföretagare att klara sig ekonomiskt. Ett avtal med fel bank kan vara en stor utmaning för mindre butiker och restauranger. Förr kunde småföretagare ta en avgift från kunden som väljer att betala med kort. Sedan två år tillbaka är det dock lagförbud på det.

Det är viktigt för småföretagare att välja rätt bank eftersom kortavgifterna varierar. Nu får man heller inte ta en avgift från kunden som väljer att betala med kort.

Ardaran Zahiraldini äger en tobaksaffär i Kalmar.

– Jag förlorar tre till fyra kronor vid varje kortköp då folk vill betala med kort. Någon drar fram kortet för att betala för en tidning och då blir det ingen marginal kvar. För ett sålt cigarettpaket tjänar jag en krona vid kortköp, men då det köps med kontanter tjänar jag fem kronor.

Hur mycket en småföretagare förlorar per kortköp beror mycket på hur avtalet ser ut med banken. Oftast är siffran mellan en till tre kronor per köp. Sker betalningen med kreditkort läggs förutom grundavgiften också ett påslag på cirka tre procent av köpesumman. Malin Jeppson äger en mindre restaurang inne på Ströget i Kalmar och har fått ett så kallat småhandelsavtal med sin bank som för henne ger mer klirr i kassan vid kortköp.

– Vi betalar en procentsats av beloppet. Det gäller då att man säljer för belopp under 100 kronor vilket vi gör, då betalar man en procentsats på 0,9 av beloppet. Det inklusive hyra för maskin och annat. Man bör tala med banken för att få ett så bra avtal som möjligt.