Fotboll

Fotbollsspelare bättre problemlösare

Fotbollsspelare löser uppkomna problem bättre än andra, och allra bäst är de som gör flest mål, visar ny forskning från Karolinska institutet. "Det förvånar mig inte det minsta" säger Yngve Persson som är rektor vid fotbollsgymnasiet i Örnsköldsvik.

– Fotbollsspelare är mycket kreativa människor, säger Yngve Persson.

I forskarnas studie presterade fotbollsspelare mycket bättre än vad befolkningen i allmänhet gör på ett psykologiskt test av förmågor att snabbt lösa uppkomna problem.

Ständigt nya lägen

Det handlar om förmågan att hela tiden se nya lösningar på problem, snabbt ändra taktik och revidera tidigare beteenden som inte fungerar.

– Jag är inte det minsta överraskad av att forskarna kom fram till detta. Jag har arbetat med fotbollsspelare i många år och har sett hur snabbt de löser nya situationer och problem ute på plan. Det uppkommer ju ständigt lägen ute på plan.

– Det är det vi kallar speluppfattning, säger Yngve Persson.

Medfödd talang

Yngve Persson menar att speluppfattning är en talang man föds med. Man måste ha det i generna.

– Det är klart att det kanske går att förbättra upp en spelare genom olika spelsekvenser på träning. Men, det är nog det som kallas rutin.

Enligt Yngve Persson presterar fotbollsspelare också bättre i skolan än vad medelgymnasisten gör.

Tydliga siffror

– Generellt sett ligger de över medel betygsmässigt. De är kreativa människor och det märks i studieresultaten.

Forskarnas studie visade också att de spelare som hade bäst testresultat också gjorde flest mål och målgivande passningar.

– Jag är överraskad över att vi fick så tydliga siffror på sambandet mellan att göra mål och spela fram till mål och förmågan att lösa problem, säger psykologen Torbjörn Vestberg som deltagit i studien.

TT