Kalmar län

Ägg till påsk har fått en renässans

För inte så många år sedan var äggätandet till påsk ifrågasatt. Och många drog ner på ätandet. Boven i dramat var kolesterolet i äggen. Men nu ser det inte så ut. Ägg är inte farligare att äta än något annat och den enda regeln är egentligen att låta förnuftet råda.

– När man pratar om mat ska man bara använda sunt förnuft. Det gäller ägg, fisk, nötter, choklad och alkohol, säger läkaren Jörg Karlsson på länssjukhuset i Kalmar.

– Man ska för det första inte äta mer än man förbränner och för det andra ska man äta blandat. Om man äter ett ägg eller två ägg om dagen spelar det absolut ingen negativ roll, men man ska så klart inte äta tio ägg per dag.

"Inte mer än fem"

Ät ägg men frossa inte, är en enkel regel. Och de flesta verkar leva efter den.

– Jag äter så många jag vill ha men brukar nog inte orka mer än fem, säger en kvinna som påskhandlat och som P4 Kalmar träffar på stan.

Hoppar mellan dieter

Men trots den här enkla regeln om sunt förnuft så hoppar många mellan dieter och plockar bort och lägger till mat allt eftersom rapporter och utspel kommer om vad som är nyttigt och vad som är farligt just i dag.

– Jag ser stora brister i det sunda förnuftet, inte bara hos mina patienter och allmänheten, utan också hos mina kollegor som ibland ger drastiska råd som man om några dagar måste ta tillbaka, säger Jörg Karlsson.

Blir inte mer påsk

Men det finns de som inte låter trender och modenycker styra. De låter inte ens påsken styra hur många ägg de äter.

– Det blir inte mer än ett, för det blir det varje dag, säger en man som sitter i solen.

Hur vill du ha det?

– Det ska vara hård vita och lös gula, då är det perfekt.

Vad vill du ha till?

– Det är sill, det är varje morgon det med.

Så du äter påskmat varje dag?

– Ja, det kan man säga.