Mjölken kan kosta 15 kronor – trots Arlas löften

2:36 min

Mjölken från Arla kan bli dyr i glesbygden. Trots löfte om att det inte skulle bli prisförändringar när Arla tog över Milko begär nu Arla betalt för att köra ut mjölken från och med första maj. Mindre handlare säger att de nu måste höja priset på mjölken.

Kunden Torsten Kjällström vid Tulleråsens lanthandel i Jämtland tänker inte handla mjölk när priset höjs.

– Nej, det blir för dyrt. Men jag är inte småbarnsförälder, jag dricker lite mjölk själv. Men för de som ska ha mycket mjölk är det kännbart.

När Arla köpte upp Milko i oktober förra året sa Arla att mjölken inte skulle bli dyrare.

Men nu kräver Arla att mindre butiker, som inte köper så stora mängder mjölk, betalar för att få mjölken levererad till sin butik.

Om en lanthandel till exempel beställer mjölk och andra mejeriprodukter för mellan 1 000 och 2 000 kronor per leverans så måste butiken betala en avgift på cirka 200 kronor.

I den röda butiken längs med vägen i jämtländska Tulleråsen utanför Krokom trängs mejerivarorna i den lilla kyldisken.

Butiken måste höja priset på mjölken från tio kronor till 14,50 per liter, allt för att inte gå minus ekonomiskt när nu Arla tar betalt för att köra ut mejeriprodukterna till mindre butiker.

– Det skulle betyda att då blir det ingen mjölk här. Då måste jag skaffa en ko, säger handlaren Tord Edler. 

Arla motiverar beslutet med att ta betalt för att leverera mjölk åt andra mejeriprodukter genom att säga att det varken är ekonomiskt eller miljömässigt hållbart att köra ut mindre volymer mjölk.

– Då handlar det om hur produkterna bäst ska levereras. Om Arla ska köra ut dem direkt med våra lastbilar eller om de ska få det levererat på något annat sätt, till exempel en grossist, säger Claes Henriksson, presschef på Arla.