HONRBORGASJÖN

Ökad kommers vid sidan av tranorna

1:37 min

Vid Hornborgarsjön häckar inte bara tranor. Allt fler butiker, evenemang och utställningar dansar med i tranhypen. Besökarna som kommer till trandansen gör också av med allt mer pengar under besöket vid sjön.

Ragna Christensen från Danmark är en av är besökarna och hon tycker att kommersen ökat.

– Ja, en hel del. Det är mer turister nu än det varit. Speciellt uppe vid tranorna, där de dansar. Där har ett stort vitt tält ställts upp. Det kunde man gott ha gjort lite mindre synligt. Det stora vita tältet passar inte, säger besökaren Ragna Christensen.

Olika näringsformer
Det stora vita tältet med försäljning vid Hornborgarsjöns trandans går inte riktigt hem hos Ragna Christensen. Hon är bara en av hundratusentals besökare som kommer hit för att titta på tranor. Med stigande besökarsiffror har också allt mer kommers växt fram de senaste åren. Anders Bergström, platschef vid länsstyrelsens kontor vid Hornborgarsjön.

– Det dyker upp olika nya typer av näringar. Det kan vara allt ifrån ett litet lokalt bageri till en ny ateljé som öppnas, eller ett nytt litet bed and breakfast. Så det varierar. Jag tycker mig se en tendens till att det växer.

Det har gjorts två stycken besöksundersökningar vid själva trandansen där man frågat besökarna hur mycket de spenderar i genomsnitt per dygn vid ett besök då och 2005 kom man fram till en summa som låg ungefär på 200 kronor per dygn. När man ställde samma fråga igen fem år senare så landade det ungefär på 300 kronor per dygn.

– Det har gått upp ganska rejält faktiskt om man tittar procentuellt, säger Anders Bergström.

En okej nivå
Den ökade kommersen märks men håller sig på en acceptabel, summerar besökaren Jan-Erik Nyman från Katrineholm.

– För många människor är det ju en heldagsutflykt man gör och vill gärna ha tillgång till lite annat också. Och vill folk köpa t-shirts så är väl det okej. Skulle det vara så att man går förbi en hel massa stånd eller bodar på vägen ner, då kan det bli för mycket, avslutar besökaren Jan-Erik Nyman.