Torsås

Ingen romsk flagga i Torsås

Idag är det den 8 april och det här är nationaldag för en av Sveriges fem nationella minoriteter, romerna. Det här firas på olika sätt runtom i landet, i Göteborg vajar till exempel idag romernas flagga från de kommunala flaggstängerna. Men i Torsås har kommunen bestämt sig för att inte hissa den här flaggan, trots att det finns önskemål om det.

– Jag skulle blir stolt om jag fick se min egen flagga vaja i vinden. Jag skulle vilja hissa flaggan den 8 april, säger Genoveva Videgran som bor i Torsås.

I år är det 500 år sedan det första säkra beviset på att det finns romer i Sverige. Och idag är det den folkgruppens nationaldag. Men trots att det troligen bor resande i stort sett i varje kommun i landet är det ovanligt att deras närvaro uppmärksammas officiellt.

Så därför är det ett stort steg Genoveva Videgren tar när hon ber kommunalrådet i Torsås, centerpartisten Håkan Algotsson om att få den romska flaggan hissad på kommunens flaggstång.

Hittills har det inte gått så bra, Algotsson säger att kommunen skulle kunna få kritik om man gick med på det här och att principen är att man hissar den svenska flaggan. Men han säger samtidigt att det inte är någon stor fråga i Torsåspolitiken.

Men för Genoveva Videgren är det det. Hon skulle bli starkt berörd om den hissades som ett offentligt erkännande av hennes folkgrupp.

– Jag skulle nog gråta om jag såg den hissad, av glädje.