Drop-in dop ska bryta raset

1:29 min

Sedan Svenska kyrkan och staten skildes åt för 12 år sedan har antalet barn som döps minskat kraftigt. På Caroli församling i Borås har man tagit till nya metoder för att vända trenden och satsar på drop-in dop.

Andelen födda som döps i svenska kyrkan minskar ständigt, och sedan 2000 räknar man med en minskning på minst 20 procent.

Jonas Eek är stiftsteolog vid Göteborgs stift.

– Sveriges befolkningsstruktur ser idag annorlunda ut än den gjorde då, så en viss del av tappet är inte så allvarligt. Men samtidigt berättar det om en kyrka vars relation till Svenska folket har försämrats under den här perioden, och det är ju den utmanande delen. Det är där vi ska sätta in fokus och försöka bromsa det tappet, för det är betydligt allvarligare, säger Jonas Eek.

I Caroli församling i centrala Borås har man tagit till ett annorlunda grepp för att locka nyblivna föräldrar- nämligen "drop-in dop" - dop på stående fot utan någon stor ceremoni i kyrkan. Vid dessa tillfällen är hela församlingens arbetslag på plats.

– Vi fick en tanke om att prova att ha drop-in dop i Caroli församling, tanken är att hitta ytterligare en väg in till dopet för att kanske förenkla det, säger kyrkoherden Lars Johansson.

Faller idén väl ut kan den få spridning även i andra församlingar.

--Vi gör många dopsatsningar i Göteborgs stift, under de senaste två åren har vi haft fortbildning med fokus på dopet, så vi gör mycket. Det här drop-in dopet låter ju helt klart som ett sätt att tänka nytt och kreativt, säger stiftsteologen Jonas Eek.

Tilde Lewin
tilde.lewin@sr.se