TIDAHOLM

Sex personer omkom i brand

1:00 min

En sommarstuga har totalförstörts i en brand i närhetan av Härja utanför Tidaholm vid halv elvatiden på söndagsförmiddagen. Kvarlevor efter sex personer har hittats. Bränder med så här många dödsoffer är ovanliga i Sverige. Senast det inträffade var i juli 2009, då en mamma och hennes fem barn omkom i en brand i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

– Man blir ledsen och undrar var de boende är, säger grannen och markägaren Josef Andersson som brukar hälsa på de danska familjerna när han ser dem några gånger per år.

När Sveriges Radio P4 Skaraborg intervjuade Josef Andersson fanns det inga uppgifter om något skadats i branden. Men på kvällen kunde polisen bekräfta att sex personer omkommit i branden.

– Vi har inte identifierat dem. Men det är sex personer som vi hittat kvarlevor från, säger Joakim Hansson, biträdande vakthavande befäl hos polisen i Västra Götaland.

Huset ligger ganska avskilt och ingen upptäckte att det brunnit i stugan förrän på söndagsförmiddagen. Det var också först då som räddningstjänsten larmades till platsen.

Räddningstjänsten kom fram till villan strax innan halv elva.

– Då fanns bara murstocken kvar, enligt styrkeledaren Perry Malmberg.

– Räddningstjänstens uppgift blev att bara kyla ner det. Vi går inte fram utan kyler ner det för att spara det till den tekniska undersökningen. Nu kommer hundar att söka igenom området, i fall det är någon som har varit i huset och i fall någon har lämnat, säger Peter Fasth, polisen yttre befäl.

Huset, som är ett fritidshus, hade brunnit länge. Långt innan larmet till räddningstjänsten kom in.

Flera kan ha dött
Det är oklart hur många personer, om några, som fanns inne i stugan. Utanför står dock två bilar parkerade, en svenskregistrerad och en danskregistrerad.

Gammalt hus
Vad som orsakat branden var på söndagseftermiddagen oklart, men det var ett gammalt hus utan vare sig el eller vatten. Enda värmekällorna ska ha varit en vedkamin och en öppen spis.

– Det är två eller tre danska familjer som disponerar huset som fritidshus. Standarden var ganska låg, ingen el och värme bara via öppen spis och vedkamin. Ett svensk rött hus med vita knutar, som danskarna älskar, säger grannen och markägaren Josef Andersson.

Sent på söndagseftermiddagen hade polisen ännu inte kunnat inleda någon teknisk undersökning eftersom brandresterna fortfarande var för varma.

Söker med hund
Man kommer också att genomsöka området med hundpatrull för att leta efter eventuella spår av människor.

I nuläget är branden rubricerad som mordbrand, säger polisen till P4 Skaraborg.

Flera av grannarna har sett att det varit folk i stugan under påskhelgen.