Totebo

Toteboborna känner sig trygga igen

1:32 min

I lilla Totebo utanför Västervik har invånarna gemensamt gått samman för att vända otrygghet till trygghet. Efter att många av de runt 250 byborna under ett halvår känt sig oroliga över ökad brottslighet i området, tog de saken i egna händer.

Sedan ett halvår tillbaka har en oro vuxit fram bland de runt 250 invånarna i Totebo. Våld, skadegörelse och misshandel har tidigare varit ovanligt i byn, men sedan i höstas allt mer frekvent. Men efter att ett 40-tal bybor i förra veckan samlades för ett möte med polisen och andra myndigheter har det blivit slut på olagligheterna.

– Det känns ju skönt, för det här har ju varit ett lugnt samhälle här har man ju aldrig låst några dörrar eller någonting. Nu låser man bilar och de flesta låser nu nog dörren till och med på dagarna. Det är ju för att man känner sig otrygg, berättar Hans Källgren, som är ordförande i samhällsföreningen i Totebo/Yxered.

Patrullerar varje dag

Efter mötet med med byborna patrullerar nu polisen genom Totebo så gott som varje dag.

– Ja vi har försökt att vara där ute och visa oss och skapa en kontakt med människorna som bor där, säger Mats Lundin som är ungdomspolis i Västervik.

Men skall inte polisen klara det själva?

– Det klart att det kan kännas som ett nederlag för polisen. Men samtidigt har vi ju så liten tillgång till resurser, förklarar Mats Lundin.

Ett lyft för samhället

Einar Hjalmarsson, som dugreggnet till trots trampat iväg till byns butik för att köpa dagstidningen, menar att den sista tidens lugn kan få långtgående positiva effekter.

– Ja det är ju ett lyft för hela samhället, det är ju ingen tvekan om det. För då kanske det kan bli lite inflyttning också, vanligt folk, säger Einar Hjalmarsson.