Kalmar län

Största S-profilerna första maj-talar utanför länet

1:06 min

Länets två mest kända socialdemokrater framträder inte på hemmaplan på årets 1 maj. Förra ministern i Persson-regeringen Lena Hallengren från Kalmar talar istället i Växjö och förre partiledaren Håkan Juholt från Oskarshamn talar i Sölvesborg i Blekinge.

Den mest kände socialdemokratiske politikern som talar i länet är förre partisekreteraren och numera kommunalrådet i Norrköping Lars Stjernqvist. Han kommer till Mönsterås.

– Mycket glädjande. Vi kontaktade Lasse själva och fick ja direkt. Nu känns det verkligen att vi har medvind, säger Mönsterås oppositionsråd Robert Rapaako.

Rydström första maj-talar i Kalmar

I Kalmar hålls första maj-talet av fotbollspelaren i Kalmar FF Henrik Rydström.

I Oskarshamn har "hemmasonen" Håkan Juholt, som ju tvingades avgå som partiledare, inte ens fått en förfrågan om att tala på 1 maj. Anledningen är att fackliga företrädare på senare år tagit över som huvudtalare. IF Metalls förbundsombudsman Paula Thunberg-Bertolone blir den som sprider slagorden från talarstolen.

Facken lockade mer

LO är huvudarrangör och både socialdemokraterna och Vänsterpartiet är medarrangörer.

– Vi såg en tendens för några år sedan att det blev allt glesare i vårt 1 maj-tåg. Det nya konceptet har vänt trenden. Så det finns ingen anledning att ändra tillbaka, säger arbetarekommunens ordförande i Oskarshamn Yvonne Hagberg.

– En duktigare retoriker än Håkan Juholt finns knappt att få, men jag unnar partivänner på annat håll att få lyssna till honom och tids nog framträder han hemma hos oss, säger hon.

I Västervik talar Kommunals före detta förbundsordförande Ylva Thörn.

Till Vimmerby och Hultsfred kommer Fredrik Olovsson som sitter i riksdagens finansutskott.