Sverige

Forskare vill inte ha förbud mot mobilprat i bilen

1:38 min

Det bör även i fortsättningen vara tillåtet att prata i mobil och köra bil. Istället ska ny teknik göra trafiken säkrare. Det är slutsatsen i en rapport som Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, i dag lämnade till regeringen.

Men bilisten Anwar Issag som stannat för att tanka i Jönköping tycker det borde förbjudas.

– Man vet inte vad man har framför sig eller bakom sig. När man kör bil ska man glömma allting annat, bara köra bil punkt slut, säger bilisten Anwar Issag.

Du själv då?

– Ja, ibland har jag gjort det. Men det är jättedumt, säger Anwar Issag.

Frågan om förbud eller krav på handsfree när vi kör bil har diskuterats under lång tid. Faktum är att Sverige är ensamt inom EU om att inte ha någon lagstiftning som reglerar mobilanvändandet i samband med bilkörning. Så bör det förbli, anser VTI i den rapport som i dag lämnades över till regeringen.

– Vi har sett att det inte hjälper att ha en lagstiftning under körning. Dels håller sig inte folk till förbud och sedan har vi inte sett någon effekt på olycksrisken, berättar Katja Kircher, forskare på VTI.

Istället kan ny teknik med hjälp av allt smartare telefoner leda till ökad säkerhet, menar VTI. Det kan handla om att telefonen slutar fungera när vi kör förbi en skola eller som slår larm när vi kör för fort. 

– Om du har mer information om vad som pågår runt om kan du anpassa när du släpper igenom samtal eller när du stänger av sms-funktionen, säger Katja Kircher.

Bland de flesta bilister Ekot träffade i Jönköping fanns en klar majoritet som ville ha strängare regler. Svar som också forskarna på VTI får i sina undersökningar.

– Det är många som tycker att det ska förbjudas för att grannen inte klarar av det, trots att man tycker att man själv klarar av det. Andra ska inte prata, men jag kan ju det och det är ju ett litet problem, säger Katja Kircher, forskare på VTI.