Kalmar län

Gott om grankottar ger mycket ekorrar

1:28 min

Det syns ovanligt mycket ekorrar i år. Det tycker flera personer som hört av sig till P4 Kalmar efter att ha sett mängder med ekorrar. Men även om det är ekorr-år i år är det något som de flesta inte ens lägger märke till.

– De bodde ute i vår trädgård när jag var liten, men nu har jag inte sett någon sedan jag flyttade till Småland, säger Clara Karlsson

Clara Karlsson är ganska typisk. Som barn ser man ekorrar och tycker de är spännande och roliga. Som vuxen är man inte lika uppmärksam och missar dem lätt.

Om det verkligen är ekorr-år i år är inte lätt att säga bestämt. Det är ingen som tittar på det.
De däggdjursforskare som finns är mer intresserade av varg, lo, björn och andra stora djur. Ekorrar tittar man inte på, eller har inte tittat på sedan 1970- och 80 talet. Men då visade det sig att runt vart tionde år blir det gott om ekorrar. Det beror på att det blir extra många grankottar. Men vilka rovdjur som finns spelar också in.

Men enligt de rapporter vi fått in är det alltså ovanligt många ekorrar i år. Även om Lars Attergren inte tycker han sett så många på sina promenader. Som så många andra tycker han att det var fler förr.

– Jag tror att det är färre, men jag har inget belägg för det. När jag väl ser en tycker jag att det var länge sedan. När man var liten såg man dem ju nästan dagligdags.