Oskarshamn/Laholm

Kokvinnan Britt Georgsson är död

1:19 min

Den äldsta av de båda systrar som porträtterats i den kritikerrosade och populära filmen Kokvinnorna, Britt Georgsson, har avlidit. Kokvinnorna filmades av Peter Gerdehag från Oskarshamn.

Britt och hennes yngre syster Inger har gemensamt tagit hand om djuren och gården utanför Knäred i Laholms kommun efter sina föräldrar, och för den äldre systern Britt var korna livet. Trots ålder och krämpor vägrade hon lämna dem ifrån sig.

– Hon dog stillsamt och gick direkt ifrån sina djur, och så dog hon. Det är ju det mest fantastiska man kan tänka sig. Jag tror att det var ett väldigt fint slut för Britt, säger Peter Gerdehag som har gjort filmen Kokvinnorna.

"Ett underbart äventyr"

Peter Gerdehag kom nära de båda systrarna under alla de år då han följde dem och deras arbete på gården.

– Det har varit en fantastisk resa. Dessa kvinnor är ju så speciella och rakt på sak och släpper in en människa som mig. Eftersom de gjorde det har de gett glädje åt så många människor. Att få ha varit med de här två starka kvinnorna, det har varit ett underbart äventyr.

Många har pratat om deras djur. Vet du vad som händer med dem nu?

– Nä, ingen aning. Jag får väl hoppas att de överlever. De är ju fantastiska individer och jag saknar dem. Britt var som en vuxen martall vid havet, formad av väder och vind. Korna var lite likadana tycker jag, säger Peter Gerdehag.