Kalmar län

Två dagar kvar till Handels strejk

Tomma hyllor i matbutiken kan bli allvar om fackförbundet Handels strejk bryter ut nu på fredag. Men ännu verkar kunderna inte ha börjat hamstra. "De pratar om så mycket och sen så blir det inte något" säger en kund som P4 Kalmar möter på stan.

– Det klart att man kan köpa lite toapapper och hushållspapper och så där, men annars ska jag inte hamstra så mycket, berättar en annan kvinna som just är på väg in i en matbutik.

Kalmar län drabbas

Klockan 00.00 natten till otursdagen, fredagen den 13:e, så kommer 5 600 handelsanställda i landet att tas ut i strejk om något nytt kollektivavtal inte sluts innan dess.

Det finns ingen butik i Kalmar län som tas ut i strejken, men många kommer ändå att drabbas. För exempelvis fem av sex Ica-lager i landet blir uttagna. Det gör att det kan bli ont om till exempel frukt, dricka, pålägg och charkprodukter i deras butiker.

Kan bli tomt på sikt

– Vi har laddat upp butiken ordentligt nu och vi har många lokala leverantörer som vi kan komplettera med. På sikt kan det bli tomt, men då talar vi om strejken blir långvarig på flera veckor, säger Joel Arnryd på Ica Maxi i Västervik.

Förutom Ica så drabbas även Willys, Rusta och Ö&B hårt av en eventuell strejk. Det Handels kräver är 860 kronor mer i månaden, plus 100 kronor för att utjämna löneskillnader mellan kvinnor och män.

"Straffar fel personer"

Bland matkunderna i Västervik verkar sympatin för de handelsanställda variera:

– Jag förstår dem. De kämpar för sina löner och det ska de göra, säger en kvinna i Västervik.

– De straffar ju fel personer, det är ju jag som får problem, säger en man som kommer gående med en kundvagn vid en stormarknad.