Kalmar/Thailand

Joakim från Kalmar flydde från stranden

3:07 min

Ett jordskalv med magnituden 8,7 har inträffat nära Aceh, meddelar indonesiska myndigheter. Nyligen kom rapporter om ett nytt skalv, nu på 8,6. Joakim Lundin från Kalmar hamnade mitt i dramatiken när tsunamilarmet gick på stranden i Thailand.

Minst två kraftiga efterskalv har hittills inträffat i Indiska oceanen utanför Indonesien, rapporterar amerikanska Geological Survery (USGS). Det ena skalvet ska ha mätt 8,6 och det andra 8,2. USGS har förnyat varningarna om en tsunami.

Samtidigt tonas uppgifterna om att en fem meter hög våg ska ha träffat Aceh ned. Enligt Reuters har vattennivån i västra och norra Aceh höjts upp till 0,8 meter.

"Bara att packa ihop"

Joakim Lundin från Kalmar befinner sig på semester på Kata Beach i Phuket i Thailand när han fick höra om tsunamivarningen:

– Familjen som äger kiosken vid stranden och som vi umgåtts med under de här två veckorna sprang fram och sa att vi omedelbart måste lämna stranden på grund av en tsunamivarning från Sumatra, berättar Joakim Lundin.

– Då var det bara att packa ihop och springa fortast möjliga. Sedan gick larmet också, i tornet.

Vad var din första tanke?

– Man tänkte på 2004 direkt.

Sprang mot hotellet

– Folk började springa, en del låg kvar och tog det lugnt. Men sedan när han kom fram och sa att ”ni måste springa” då var det mer allvar. Då packade vi ihop väskan och sprang upp mot vägen och mot hotellet.

Var befinner ni er nu någonstans?

– Som tur var bor vi på ett hotell på en hög punkt med utsikt över stranden. Just nu sitter vi där på balkongen tillsammans med mycket folk.