Kalmar

Två specialistläkare sa upp sig

Mammografienheten i Kalmar har ställts inför en tuff utmaning sedan båda de två specialistläkarna där sagt upp sig. Sjukhuschefen Johan Rosenqvist säger till P4 Kalmar att de har en lösning på kort sikt som innebär att bröstscreeningen fortsätter som vanligt.

– Det är förstås ett stort bekymmer för oss, kortsiktigt har vi hittat lösningar, men det är ju inget som håller över tid, säger Johan Rosenqvist som är chef vid sjukhuset i Kalmar som är det sjukhus som berörs av det uppkomna läget i första hand.

På länets tre sjukhus kontrolleras varje år tusentals kvinnor i länet över 40 år för att i god tid upptäcka tecken på bröstcancer. De flesta av de som röntgas i Kalmar kommer den närmaste tiden inte att märka av någon förändring, då sjukhuset ska ta hjälp av specialistläkare utifrån som hjälper till att läsa av röntgenbilderna.

Stor brist i Sverige

Men ett hundratal av de kvinnor som behöver göra kompletterande undersökningar kommer behöva åka till Oskarshamn, Västervik eller Växjö.

Det är extremt stor brist på mammografiläkare över hela landet så att lösa det hela långsiktigt blir tufft.

– Vi tittar över olika lösningar som finns, säger Johan Rosenqvist.

Han säger att sjukhuset kan komma att köpa tjänster utifrån.

Får inte återvända inom ett halvår

De två läkarna kommer att börja arbeta för en privat aktör i ett grannlandsting. Om det indirekt blir så att de kan komma tillbaka och lösa läget här, men genom en annan arbetsgivare är något som inte Johan Rosenqvist kan säga något om i dag.

Anställda som lämnat landstinget kan inte arbeta för en privat arbetsgivare mot landstinget under det närmaste halvåret.