Sport

Utredare vill se hårdare tag mot huliganer

Publik som bråkar och stör på och kring idrottsarenor ska kunna skrivas in i ett nationellt register och stängas av i upp till tre år. Det är ett av förslagen som läggs fram av Björn Eriksson – regeringens nationella samordnare mot hulganism.

På onsdagen presenterade Björn Eriksson en rad förslag som skall öka säkerheten på svenska idrottsarenor.

– Alla förslag i den riktningen är jättebra men det svåra blir att se till att det efterlevs också, säger Björn Andersson som är säkerhetsansvarig hos Kalmar FF.

Portade 300 meter från arenan

Björn Eriksson lägger fram drygt 30 förslag för att komma tillrätta med idrottshuliganismen i Sverige. Förutom att bygga upp ett nationellt register över bråkmakarna vill han att ett tillträdesförbud ska gälla i upp till tre år, och ska också gälla ett område på upp till 300 meter runt arenorna.

– Ett nationellt register skulle ge mycket hjälp till klubbarna om det sedan går att bevaka området på och kring arenan, säger Kalmar FF:s Björn Andersson till P4 Kalmar.

Inga huliganer i Kalmar

I dag måste klubbarna informera varandra om vilka åskådare som inte är välkomna inför varje match och manuellt försöka identifiera kända bråkmakare vid ingångarna. Kalmar FF har i dag ingen åskådare som skulle hamna i ett nationellt register, men det finns större problem i andra klubbar.

Även om mycket gjorts och som Björn Eriksson skriver "ordningsläget inom ishockey och fotboll klart förbättrats under förra året" så återstår mycket att göra. Björn Andersson vill se hårdare tag:

– Jag vill stoppa bråkmakarna utanför arenorna, föreningarna måste bli tuffare och komma överens om att stänga ute publik även om det kan vara ett svårt beslut.

"Stockholmssupportrar jobbiga"

Det skiljer i dag en del mellan hur klubbarna ser på säkerhetsarbetet och förutsättningarna är olika.

– Stockholmslagens supportar är ganska jobbiga att ha att göra med,  säger Björn Andersson till P4 Kalmar.

– Böjer vi oss för den här typen av yttringar är vi illa ute, det måste till hårda tag.

110 ordningsvakter och värdar

Kostnaderna kring säkerhetsarbetet har skjutit i höjden och notan beräknas till cirka 65 miljoner kronor under 2011 för klubbarna i de högsta serierna inom fotboll och ishockey. Det innebär en tredubbling på knappt tio år.

Vid måndagens allsvenska fotbollsmatch mellan Kalmar FF och AIK jobbade drygt 110 ordningsvakter och publikvärdar, plus ett antal poliser för att säkra arenan. Ändå kunde bortaklacken tända eldar på läktaren innan match, vilket visar på hur svårt det är att se till att reglerna följs.

– Det är förbjudet, all pyroteknik är straffbar inne på arenorna men det är svårt att hitta de små saker som används till att anlägga bränderna med, säger Björn Andersson.

Böter är att vänta för AIK eftersom eldarna fanns på deras läktarsektion och kan de personer som anlagt bränderna identifieras kan de också komma att straffas personligen.

Liknar England

Sett i ett internationellt perspektiv närmar sig Sverige andra länder som England om de föreslagna reglerna blir verklighet. I England har hårdare säkerhetsrutiner rensat upp på arenorna i de högsta serierna medan problem finns kvar i de lägre divisionerna.

I mars 2013 kommer slutrapporten från Björn Eriksson kring huliganismen i Sverige.