Kalmar

Facket kritiserar bakvända kassor

1:27 min

Nu stämmer även facket in i kritiken mot kassorna på City Gross. P4 Kalmar har tidigare berättat om kunder som tyckte kassorna var opersonliga. Facket menar att kassorna på många håll är felvända och borde byggas om för de anställdas skull.

– När du står med ryggen mot kunden, du får hela tiden vrida dig, säger Evy Eriksson som är vice ordförande för handels på City Gross.

– Om kunden säger någonting och varje gång du hälsar på kunden får du ju vrida kroppen. Har du otur får du sjukskrivningar, och det har vi ju haft också. Det är ju på grund av kassaarbetet.

Leder till arbetsskador

I många City Gross-butiker i landet, bland annat i Kalmar, är kassorna spegelvända mot hur de till exempel är på Ica och Willys. Enligt facket leder de här kassorna till arbetsskador som hade kunnat undvikas om butikerna haft de traditionella kassorna. Men det är inte alla som stämmer in i kritiken.

Vill inte byta

Daniella Fernandez, som jobbat på City Gross i Kalmar i fyra år, menar att kassorna är bra.

– Ja, skulle de fråga mig om jag ville byta mot de traditionella kassorna skulle jag säga nej, säger Daniella Fernandez.

"En höna av en fjäder"

Inte heller på Bergendahls, som äger City Gross, säger man sig känna igen fackets kritik. Trots att en butik i Stockholm nu under våren ska byggas om sedan personalen protesterat mot kassorna.

– Det här är att göra en höna av en fjäder uppfattar vi det som, säger Mikael Lagervall som är informationschef på Bergendahls.

Han menar, tvärtemot fackets Evy Eriksson att detta inte är en facklig fråga. Enligt Mikael Lagervall är det bara en fråga som berör anställda i butiken i Stockholm. Annars menar företaget att kassorna är mycket omtyckta bland personalen och att de dessutom gör arbetsmiljön bättre.