Kalmar län

Bilresan billigare är ryktet

Att köra bensindrivna bilar är billigare än på flera decennier,  trots att bensinen på torsdagen kostade 15.68 per liter. Det visar en kartläggning gjord av tidningen På Väg. Förklaringen är enligt tidningen de bensinsnåla bilarna.

Att köra en Volvo 240 mellan Luleå och Örebro för 30 år sedan kostade drygt tusenlappen, omräknat i 2011 års priser. Den som gjorde samma resa i fjol i en Volvo S60 fick tanka för 817 kronor – 245 kronor billigare!

Tidningen På Väg ges ut av statliga Svevia, som sköter landets vägnät och annan infrastruktur.

Trots stigande bensinpriser lär det även i sommar vara betydligt billigare att köra bil än vad det var på exempelvis 1980-talet, skriver tidningen.

Kostade mer 1982

1982 kostade en liter bensin i genomsnitt 3 kronor och 86 öre i konsumentledet, enligt Svenska Petroleuminstitutets statistik. Det motsvarade 2011 ett pris på 9,88 kronor med hänsyn tagen till inflationen. Bensinpriset låg 2011 i genomsnitt på 14 kronor och nio öre per liter i konsumentledet. Alltså mer än 1982, även efter att inflationen räknats av.

Men eftersom bilarna numera drar ungefär hälften så mycket bensin per mil som de gjorde 1982, innebär det att i praktiken att bilisternas drivmedelskostnader alltså minskat rejält.

Fattig Bilägare | Lyssnarkommentar

Ja det stämmer bara för den som har råd att köpa en ny småbil och bara just när det gäller bränslepriset. pengarna ska ju räcka till så mycket mer annat idag också.

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sverigesradio.se

Nyhetstips: 0480-59 000

(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista