Kalmar

De går i skolan – på påsklovet

1:26 min

Medan många skolbarn i Kalmar vilar sig från läxor och plugg tar andra tillfället i akt och plockar fram matte- och svenskaböckerna även på påsklovet. På Kalmarsundsskolan hålls en påsklovsskola för de barn och ungdomar som behöver extra hjälp med kärnämnena.

– Det positiva med påsklovsskolan är att vi elever får möjlighet att förbättra oss på de ämnen som känns svåra. För mig är matematiken svår och här får jag bra hjälp med den, säger niondeklassaren Nada Ghannam, 15 år.

– Visst är det roligare att vara hemma men det är ändå bättre att använda den tid man har åt att göra någonting värdefullt.

Öppet på lov

På Kalmarsundsskolan i Kalmar ges elever chansen att förbättra sina betyg i kärnämnena. Tidigare har skolan haft öppet under sommar- och sportlov och nu fylls klassrummen av elever också under påsklovet.

Susanna Quiros Haag är specialpedagog på Kalmarsundsskolan och berättar att det under påsklovet varit drygt 45 elever som behövt extra hjälp med olika ämnen. Hon säger att det är viktigt att hjälpa elever som av olika anledningar inte når målen.

– Någon elev kan ha varit sjuk eller varit bortrest, andra kanske helt enkelt har svårigheter med vissa ämnen. Därför är det viktigt att elever får möjlighet att uppfylla de mål som behövs och för att få en kunskapsfylld utveckling, säger hon.

Prioriterar plugget

Istället för att vara hemma väljer eleverna att plugga i skolan, framtiden är viktig.

– Datorspel och liknande kan man hålla på med när som helst. Det är bättre att ta sig tiden åt att klara av skolan och läxorna. Utbildning och en bra framtid är jätteviktig, säger Josef Karaman som är 15 år.

"Ett gyllene tillfälle"

Många barn och ungdomar behöver hjälp av lärarna för att klara vissa kurser men problemet är att lärarna inte har tid att hjälpa alla elever lika mycket eftersom klassrummen är fyllda under vanliga skoldagar. Därför är en påsklovsskola viktig, berättar Tobbe Johnsson som är lärare på skolan:

– Jag ska inte gå in på enskilda fall men flera av dem som är här i dag hade det väldigt tufft för ett eller två år sedan. Om inte de fått hjälp i tid så hade de inte varit här i dag. De var inte lika studiemotiverade. För de som missat eller behöver mer tid är detta ett gyllene tillfälle att erbjuda dem den hjälpen. Dessutom blir det mindre elever och man hinner hjälpa de flesta.