Kalmar

"Det finns ett kulturhat i Kalmar"

1:45 min

Det finns ett kulturhat i Kalmar och kritiken mot Kalmar konstmuseum bygger på okunskap och vilt tyckande. Det säger konstnären Kåre Holgerson apropå debatten som återigen har blossat upp om konstmuseets besökssiffror och innehållet i utställningarna.

Bland annat kritiserar Kåre Holgersson Kalmars kommunalråd:

– Speciellt blir jag besviken på Johan Persson som inte kan ställa sig upp och försvara en utveckling, det är ju hans jobb att göra det.

– Han ska ju stå framåt, för att Kalmar ska växa, och då tror jag konsten har en stor del i det. Där missar han något tycker jag, säger Kåre Holgerson som både är besviken och arg.

Reagerar på insändare

Nu har han valt att reagera efter nya artiklar och insändare i tidningarna den senaste tiden om besökssiffrorna på Kalmar konstmuseum och ifrågasättande av innehållet.

Bland annat har besökssiffrorna enbart jämförts med åren efter rekordåret 2008, året då det nya konstmuseet invigdes. Enligt museet själva har de fler besökare nu än det gamla museet någonsin hade, något som de tycker ska lyftas fram.

Skickat ut brev

Museet har skickat ut ett brev till media, politiker och till konstföreningens medlemmar för att försöka förtydliga läget med fakta. Där påpekar de också att det nya museet har ett annat uppdrag än vad det gamla hade.

Det nya uppdraget innebär att museet ska blicka ut över länsgränserna och också ut över gränserna till Sverige, särskilt mot öst. Museet ska också arbeta med demokratifrågor.

"Kompletterar varandra"

Kåre Holgerson säger att man inte får glömma bort att kulturutbudet i hela länet är betydligt bredare än vad det till exempel var 1980. Vilket också motiverar konstmuseets nya inriktning.

– Per Ekström-museet fanns inte i Kalmar, Galleri Monika Strandberg fanns inte i Kalmar, Vida konsthall fanns inte på Öland, Virserums konsthall fanns inte, det fanns inte någon konsthall på det sättet i Oskarshamn. Vi har ett otroligt rikt kulturliv och vi har fått ett nytt fint konstmuseum och hela detta kompletterar varandra på ett fantastiskt sätt. Det är mångfald. Och mångfald, det är det Kalmar behöver, det är det vi behöver som människor, säger Kåre Holgerson.