Kalmar län

Snart olagligt med dubbdäck

1:26 min

Nu är det bråttom för dig som ännu åker runt med dubbdäck. För på måndag, är de inte längre tillåtna på snö- och isfria vägar.

Mutterknackarna sprider sitt vårlika ljud över Sveriges däckverkstäder just nu. För på söndag, den 15 april, är sista dagen du får köra på dubbade vinterdäck om det inte är vinterväglag. Andreas Svensson är en av dem som nu, likt en mekaniker i ett formel 1-lopp, i strid ström byter hjul efter hjul.

– Det känns bra just nu. Vi försöker rädda de med dubbdäck först och de dubbfria kanske får vänta lite grand. Men dubbdäcken kör vi in först i den mån vi kan, berättar Andreas Svensson.

Vad säger kunderna?

– Många har lite panik ibland och har kanske haft dåliga sommardäck i sitt garage hela vintern.

Eftersom belastningen nu är så stor så tvingas ni ha extra öppet?

– Ja vi har ett par timmar extra och så kör vi lördagar nu. Och sen har vi tre man extra, berättar Andreas Svensson.

Tidigare var det okej att köra med dubbdäck fram till den sista april, men sedan några år tillbaka är det alltså den 15 som gäller. Men landets däckhandlare kämpar nu för att den lagen ska upphöra.

– I år har vi då åtta dagar lagligt sätt, mellan 1 och 15 april som vi får lägga på däcken, för dubbdäcken skull. Vi vill gärna ha tillbaka sista april igen. Då har vi två veckor till på oss, för att undvika vår stress, säger Andreas Svensson.

Det är er hälsa det handlar om?

– Jag absolut, det är det, förklarar Andreas Svensson.