Kalmar

Inga hinder för "Maxigruppen"

1:43 min

Stormarknaden Ica Maxi i Kalmar är en av få vanliga arbetsplatser som tar emot personer med funktionsnedsättning i deras dagliga verksamhet. En grupp personer som bland annat har ADHD, Tourettes syndrom och Aspbergers arbetar i butiken sedan fyra år tillbaka och satsningen har varit mycket lyckad.

– Jag kan rekommendera alla att göra det, säger Catharina Grundström som är vd på ICA Maxi i Kalmar.

Det är annars ovanligt att personer med olika funktionsnedsättningar får ha sin dagliga verksamhet på en vanlig arbetsplats. De placeras oftast på arbetsplatser där allting är anpassat efter dem, det kan vara på ett dagcenter eller en särskild verkstad som kommunen anlitar.

Bekymren kom på skam

Men det finns undantag. Ett av dem är stormarknaden ICA Maxi i Kalmar där Catharina Grundström först var tveksam:

– Jag skäms nästan lite så här i efterhand. Jag målade upp alla möjliga bekymmer och det kom helt på skam.

"Lär sig något nytt"

”Maxigruppen” kallas de – Tomas, Kim och Patrik och de andra som har jobbat på Maxi i ungefär fyra år nu. De håller ordning, plockar upp varor, flyttar tomma korgar och scannrar från kassorna till ingången. De fyller också på tidningsställ och sköter pantavdelningen bland annat.

– Jag tycker det är jättebra, det finns hela tiden att göra så man lär sig hela tiden något nytt, säger Kim Adolfsson, som har ADHD och Tourettes syndrom och som inte hade kunnat få ett sådant här jobb om han gått själv till arbetsförmedlingen.

Kan vara sig själv

Maxigruppen har dessutom hjälp av en särskild handledare.

– Jag har lätt att bli irriterad och tjurig och Touretten – att jag har de här ticsen och det – jag kanske skäms lite och är rädd för att rycka och göra massa grimaser och så där. Men här kan jag vara mig själv, säger Kim Adolfsson.

Rekommenderar att göra likadant

När någon av dem inte är på jobbet en dag är de saknade och Maxigruppen följer med på den ordinarie personalens julfester och resor. Maxis vd Catharina Grundström rekommenderar alla att göra det som de har gjort, trots att arbetsplatsen är så stor som den är:

– Det är ju ingen enkel miljö att ha till exempel Aspbergers i. Så om vi fixar det på den här arbetsplatsen kan man göra det på många.