Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Tre veckors semester när vården inte hittar vikarier

Gunilla Wisst: ”Det är en livsviktig behandling”
1:37 min

Det har varit svårare att få tag på sommarvikarier till framförallt Länssjukhuset i Kalmar den här sommaren. Även i Oskarshamn och Västervik är sommarbemanningen som vanligt en utmaning, därför erbjuds sjuksköterskor som nöjer sig med tre semesterveckor under sommaren en bonus.

Landstingets personalchefer arbetar med flera olika grepp för att lösa situationen, ett av dem är att ge bonus till sjuksköterskor som nöjer sig med tre semesterveckor på sommaren.

-- Man känner ju lojalitet och jag trivs på mitt arbete och jag tycker det är en bra arbetsgivare och då får man ju ge någonting tillbaka, säge Gunilla Wisst, som nappat på erbjudandet om att få extra pengar och skjuta upp sin fjärde semestervecka till hösten.

Dialysen är livsviktig

På dialysmottagningen är det fullt med patienter som inte har en fungerande njure och som kommer dit för att på konstgjord väg rena sitt blod istället. Det kommer vara lika många som kommer i sommar.

-- För vår del på dialysmottagningen så kan vi ju inte dra ner på vår behandling för det är en livsviktig behandling, patienterna kommer, oavsett vad som händer så måste de ju ha sin dialys, säger Gunilla Wisst.

Utmaning att rekrytera sommarvikarier

Att rekrytera vikarier till semesterperioderna brukar alltid vara en utmaning för landstinget. Särskilt specialissjukssköterskor kan vara svårt att få tag på, och sjukhusen här är inte ensamma om att ha behovet, de finns över hela landet.

På länssjukhuset i Kalmar säger tillförordnade personalchefen Gunilla Franzén att det för ett par veckor sen fattades totalt 30 sjuksköterskor på kliniker som medicin, barn och ungdom, kirurgen, kvinnokliniken, radiologen och prehospitala kliniken där akuten och ambulansen ingår.

-- Efter hand som tiden går måste vi titta på andra lösningar, säger hon.

Verksamheten anpassas under sommaren

Det handlar om alltifrån att anpassa verksamheten sommartid till att ta in personal från bemanningsbolag; men även det kan vara svårt inom vissa specialiteter. I år har länssjukhuset även tagit upp tråden med att försöka få sjuksköterskor från andra delar av landet med sommarboende i området att arbeta någon vecka i Kalmar, men det har än så länge inte gett resultat.

Att erbjuda personalen en extra veckolön om de bara tar ut 3 semesterveckor på sommaren är en annan lösning.

– Det är en nödlösning som vi tar till i bland, säger Gunilla Franzén.

Problem om någon blir sjuk

Sommaren väntas bli tuff för alla, även om de till slut hittar lösningar, då marginalerna t ex för att ta in folk när någon blir sjuk inte är så stora som annars.

-- Blir det någon sjuk, det är ju på marginalen att det går, men då får vi jobba dubbelpass och alla ställer ju upp och gör så gott man kan, säger sjukskötserskan Gunilla Wisst.

Inte värre än vanligt

Personalchefen på Västerviks sjukhus, Hanne Danielsson som även samordnar vikarieintaget till Oskarshamn bedömmer att läget inför årets sommar inte är värre än vanligt enligt. I Kalmar säger tillförordnade personalchefen Gunilla Franzén att det visserligen funnits somrar då det sett värre ut än nu, men att det i år är tydligt sämre utgångsläge än i fjol.

-- Det här året har varit värre än förra året!

Vårdförbundet kritiska till bonussystemet

Vårdförbundets Ingela Andersson. Foto: Peter Bressler / P4 Kalmar

Det är viktigt att man man hinner vila upp sig på semestern.

Det tycker Vårdförbundet, som nu reagerar på att flera sjuksköterskor uppmuntras till att bara ta ut 3 veckors semester i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".