Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Kalmar

Ungdomarna som tände på Berga centrum vill ha sänkt straff

Hovrättsförhandlingarna om Bergabranden är igång
1:28 min

I dag inledde hovrätten sin prövning av domarna mot de sju ungdomar som fälldes för att ha legat bakom den stora branden i Berga centrum i Kalmar i höstas. Åklagaren yrkar på att straffen ska skärpas, och han vill dessutom att en av killarna som frikändes i tingsrätten ska fällas för anstiftan till branden.

Från början var det tio killar, alla i tonåren, som var åtalade för branden. Fyra killar var åtalade för att ha tänt på sopkärlen och de andra för anstiftan då de skulle ha triggat de andra att tända på för att de skulle få vara med i det gäng som hängde i Berga centrum.

Dömdes inte för mordbrand 

De fyra som var åtalade för själva branden, dömdes av tingsrätten, men inte för mordbrand utan för allmänfarlig vårdslöshet och skadegörelse. De övriga tre som fälldes blev dömda för anstiftan till samma sak. Samtliga dömdes till ungdomsvård.

När förhandlingarna i hovrätten inleddes  idag så var det ett betydligt mindre medieuppbåd än vid den tidigare rättegången. Det var inte heller lika många nyfikna från allmänheten på plats.

De åtalade suckade besvärat

De åtta ungdomarna, som nu åter står inför rätta, verkade ta det hela med en klackspark. De gav ifrån sig besvärande suckar över att överhuvudtaget behöva vara i rättssalen igen. Den av ungdomarna som har pekats ut som ledare för gänget fick dessutom ett nytt åtal på sig idag. Den här gången handlar det om en stöld i februari.

Ungdomarna vill ha sänkt straff 

De åtta ungdomarna vill själva ha sitt straff sänkt till böter eller bli helt frikända medan åklagaren Johan Henningsson vill att de ska dömas för mordbrand och att straffet ska vara sluten ungdomsvård.

-- Jag anser att den bevisning som finns gör att man ska bedöma det här som grov mordbrand. Det har funnits ett uppsåt i deras agerande, säger Henningsson till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".