Anders Henriksson (s) landstingsstyrelsens ordförande var först upp i talarstolen
Kalmar län

Inga större reformer i vårpropositionen

Inga stora reformer i vårpropositionen
1:20 min

Ett besvärligt 2012 men sedan blir det mycket bättre, så kan vårpropositionen sammanfattas. Det är en proposition utan några stora reformer, försiktighet är det som gäller när ekonomin är skakig. Vårpropositionen brukar mer peka framåt vad som komma ska än om stora reformer.

De stora reformerna kommer först på hösten när budgeten läggs. Vissa saker kom dock ändå med. Det ska bli lägre skatt för pensionärerna, om ekonomin tillåter det, men det är osäkert. BNP växer mindre än väntat i år och även om Anders Borg tror på stora BNP ökningar de närmaste åren är många skeptiska till det.

Det ska bli mer pengar över för dem som hyr ut bostäder i andra hand, genom höjt schablonavdrag,  och det ska bli mer etanol i bensinen bland annat.

Inga extra pengar till kommuner och landsting 

Det blir däremot inga extra pengar till kommuner och landsting. Istället försvinner en del stöd.

Anders Henriksson, Socialdemokratiskt landstingsråd, är inte oväntat besviken på vårpropositionen.

– Vi är i ett besvärligt läge i både kommun och landstingssektorn där ekonomierna är ansträngda och vi hade behövt extrastöd för att inte behöva skruva åt så hårt som många kommuner och  landsting gör.

– Det finns inget i vårpropositionen som innebär att man gör satsningar på välvfärden och den verksamhete som kommuner och landsting ansvar för. Och det är vi kritiska till, säger Anders Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".