2015 är det förbjudet att slänga sin skit i havet. Foto: Anna Rydén/Sveriges Radio
Östersjön

Snart förbjudet att dumpa skiten i havet

Sverige ska minska utsläppen av bland annat kväve och fosfor i Östersjön. Därför blir det år 2015 förbjudet för fritidsbåtar att släppa ut toalettavfall i hav, sjöar och vattendrag längs alla Sveriges kuststräckor.

2015 är det tömningsstationer som gäller för båtägare som fyllt sina toalettankar. Men det kan bli en utmaning att göra rätt för sig.

– När kravet kommer måste mottagningarna vara utbyggda. Om det inte förändras är det definitivt för få anläggningar, säger Erik Eklund chef för fartygstekniska enheten på Transportstyrelsen.

Utbyggnad kan bromsas upp

Särskilt kritiskt är det enligt Eklund i de populära naturhamnarna där krav på tömningsstationer saknas. Den nödvändiga utbyggnaden riskerar också att bromsas upp till följd av en oviss framtid för det bidrag som kommuner och föreningar hittills kunnat söka för ändamålet.

– Eftersom det behöver investeras nu är det väldigt otajmat om bidraget skulle minska, säger Eklund.

En fråga om miljön

I grund och botten handlar de nya reglerna om att ägare till fritidsbåtar ska dra sitt strå till stacken när det gäller miljön i Östersjön. Att låta avfallet gå rakt ut i det blå skärgårdsvattnet är i dag mer regel än undantag.

– Alla gör det skulle jag säga, säger Anna Ehn på Skärgårdsstiftelsen.

Tusentals båttoaletter i Sverige kommer att behöva byggas om för att kunna tömmas enligt de nya reglerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".