Foto: Kim Holm/Sveriges Radio
Kalmar län

Fler är långtidsarbetslösa

Jobben minskar och arbetslösheten växer
1:23 min

Allt fler människor i Kalmar län är arbetslösa under längre perioder. De lediga jobben minskar och svårast är det för dem som stått utanför arbetsmarknaden en längre period. Det visar uppgifter från statistiska centralbyrån.

- Det är fyra månader sedan jag blev arbetslös nu och det är dags att hitta någonting nytt, säger Robin Holsätter som sitter i receptionen på arbetsförmedlingen och väntar in sin handläggare. Han har tidigare arbetat som golvläggare och är även utbildad till det.

Arbetslösheten är störst i Torsås

Trots att fler blir utan jobb en längre tid är det är stora skillnader i antalet arbetslösa i länet. Lägst arbetslöshet finns på Öland och den högsta är i Torsås. Samtidigt som de lediga jobben blir färre är det allt fler som skriver in sig som arbetssökande på arbetsförmedlingen.

– Det ser ut såhär i hela landet. Vi ser en avmattning och ett avvaktande från företagen vad gäller nyanställningar och ersättningsrekryteringar, säger Inger Scroeder, arbetsförmedlingens chef i Kalmar.

Arbetsförmedlingen behöver fler handläggare

Under den ekonomiska krisen på nittiotalet hade arbetsförmedlingen fler arbetsmarknadsåtgärder tillgängliga än vad som finns idag. Det säger Ola Johansson, ombudsman för Lo-sydost. Han säger också att det är viktigt att arbetsförmedlingen får tillräckligt med resurser för att människor ska kunna få jobb. Detta genom att bland annat minska antalet arbetsökande per handläggare.

– För Kronoberg, Kalmar och Blekinge tror jag att långtidsarbetslösheten nästan har fördubblats på två år. Man är dålig på att få in folk i utbildningsprogram vilka i sin tur ska leda till att fler kommer in på arbetsmarknaden, säger Ola Johansson.

Fler arbetslösa i år

I mars var antalet arbetslösa inskrivna i arbetsförmedlingen uppemot 10000 personer. Det är en ökning med 1000 personer jämfört med mars förra året Lägst arbetslöshet har Öland med 6,1 procent medan det i Torsås ligger på 11,2 procent. Antalet lediga jobb som anmäldes till länets arbetsförmedlingar var 1323 i mars 2012. Det är en minskning med 158 jobb.

Trots det nuvarande arbetsmarknadsläget är Robin Holsäter lugn.

– Det har väl varit en svacka nu men jag tror det löser sig. Det blir nog inga problem, svarar Robin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".