Katarina Hallberg, Linda Almljung med Moa i famnen, Amanda Sandberg och Mari Almljung. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
kalmar

Teaterfestivalen startar på fredag

Strindbergåret märks av
1:36 min

På fredag startar den 30:e teaterfestivalen för Smålands amatörteaterföreningar. I år arrangeras den av Triangelteatern i Kalmar och 130 personer, både vuxna och ungdomar från hela Småland, samlas för att spela teater för varandra och för allmänheten hela helgen.

Bland annat kommer det märkas att det är Strindbergåret i år. En av grupperna som spelar Strindberg är Komedianterna från Vimmerby.

– Efter en teaterfestival är teaterintresset ännu högre än vanligt eftersom vi stöttar varandra så mycket, bollar idéer och ser varandra. Så efter en teaterfestival vill man inte göra annat än att spela, säger Amanda Sandberg från Kalmar. Hon kommer både spela med i en av pjäserna i helgen och hjälpa till med arbetet bakom festivalen.

Finns sängplatser till alla

De yngre deltagarna kommer sova i gymnastiksalen på Stagneliusskolan, några på hotell och andra på vandrarhem. Alla som är med äter tillsammans i Staggs matsal. Deltagarna får också chans att gå en workshop i röst- och talteknik som leds av Anna Lahmer som jobbar på Kalmar läns teater Byteatern. Och efter varje föreställning får skådespelarna ett samtal med en referensgrupp, där det sitter personer som arbetar med teater professionellt.

– De kan få en att tänka till, bland annat varför man väljer att spela en pjäs och hur man tolkar rollen. Förra året pratade vi om scenografin för då satt det med en scenografi i gruppen, berättar Linda Almljung.

Amanda Sandberg har bland annat lärt sig hur man ska ta kritik:

– Vi fick diskutera att man inte ska ta så hårt på allting och i stället för att komma med bortförklaringar tänka "hur kan jag göra det här bättre?".

Alla är välkomna

Det kommer att ges föreställningar på Kalmar Teater och i IOGT NTO:s lokal på Strömgatan i centrala Kalmar hela helgen. Och det finns plats för allmänheten i båda salongerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".