1 av 5
Foto Anna Sunesson / SCANPIX
2 av 5
3 av 5
Foto Anna Sunesson / SCANPIX
4 av 5
5 av 5
Fotboll

Uddlöst Kalmar FF föll mot Gefle

1:17 min

Kalmar och Gefle hade spelat oavgjort de senaste sex mötena, men idag bröts den traditionen. Gefle vann med 1-0 efter att ha tagit över spelet i andra halvlek mot ett uddlöst Kalmar.

Radiosportens Janne Rindstig utsåg lagens lirare:
Kalmar: Jörgen Skjelvik
Gefle: Mikael Dahlberg

Kalmar och Gefle håller på traditionerna. Precis som vanligt var det tillknäppt och målsnålt när lagen möttes i Kalmar på lördagen.

Men ett mål blev det. Kalmars målvakt Etrit Berisha bjöd Gefle på segern när han tappade in Jakob Orlovs nick till 0-1.

Allt var precis som vanligt. Gefle föll tillbaka, var kompakt och bjöd inte på en millimeter extra yta i onödan. Kalmar försökte att dyrka upp det täta försvarsspelet, men var egentligen aldrig nära att hitta rätt nyckel.

Det dröjde nästan en halvtimme innan något av lagen skapade något om liknade en målchans. Kalmars allsvenska debutant Rasmus Sjöstedt, 20 år gammal, slog ett inlägg som Erik Israelsson nickade precis utanför. Gefle skapade inte en enda kvalificerad målchans på de första 45 minuterna.

Även en mållös halvlek kan vara underhållande, men det kan man inte beskylla den första för. Felpassen och missförstånden dominerade matchbilden.

I andra halvlek lyfte Gefle spelet något, de flyttade upp sin backlinje tio meter och kom därmed till fler anfall. De hade bland annat ett skott i stolpen och fler farliga inläggslägen.

Men det var ett individuellt misstag som avgjorde. Jakob Orlov fick bra träff med huvudet på Eric Larssons inlägg, Etrit Berisha räddade nicken - men lyckade på något märkligt sätt tappa in bollen när det såg ut som han hade den under kontroll.

För hemmlagets del var det ett återfall i det mer statiska och fantasilösa spelet från inledningen av serien. Rörligheten och kreativiteten från matchen mot Häcken var som bortblåst. Gefle såg till att spelare som Daniel Mendes, Melker Hallberg och Abiola Dauda inte fick några ytor och hemmanärvaron nära Mattias Hugosson i gästernas mål nästan obefintlig hela matchen.

Den nykomponerade backlinjen fungerade tillfredställande men visst saknades en viktig kugge som Arajuuri i mitten.  

TT
radiosporten@sr.se


 Kalmar - Gefle 0-1

Andra halvlek:

Slut på matchen. Gefle vinner med 1-0.

90. Två minuters tillägg.

87. Byte i Gefle. Orlov går ut och Oremo kommer in.

85. "Det har inte hänt något på den senaste tiden som tyder på någon riktigt spetsig satsning på slutet för Kalmar", säger Janne Rindstig.

83. Kontring av Kalmar, men avslutet är lite väl enkelt för Hugosson i Geflemålet.

81. "Varje gång som Kalmar försöker ta sig framåt så dyker det uåpp två Geflespelare som understöd vilket ger väldigt få ytor. Gefle spelar väldigt disciplinerat", säger Janne Rindstig.

72. MÅL! Gefle gör 1-0 efter en rejäl målvaktstabbe. Jakob Orlov får målet. "Målvakten föll bakåt in i målet med bollen i famnen. Det här är inte orättvist sett till matchbilden", säger Janne Rindstig.

64. Byte i Kalmar. Mendes går ut och McDonald går in.

63. Byte i Kalmar. Hallberg ut, Andersson in.

55. Gult kort för Gefles Bernhardsson.

55. "Lite roligare utveckling av matchen i den andra halvleken än i den första som var ganska statisk", säger Janne Rindstig.

Andra halvleken har startat.

Första halvlek:

Slut på den första halvleken.

44. "Vi får hoppas att pausvilan gör lagen gott", säger Janne Rindstig om det faktum att det fortfarande är mållöst.

37. "Den vassa delen inne i straffområdet, nä, dit kommer inte Kalmar", säger Janne Rindstig.

27. "Fortfarande mest Kalmar men inga chanser av någon jättehög kvalitet", säger Janne Rindstig.

16. "Kalmar fortsätter att trycka på mot Gefle. Det är ett pressat Gefle som inte får till något eget spel", säger Janne Rindstig. 

15. Gult kort för Gefles Abdullai.

13. Bra frisparksläge för Kalmar. Bollen tar i muren.

Matchen har startat.

Radiosporten
radiosporten@sr.se


Matchfakta KFF-Gefle

Kalmar FF-Gefle 0-1 (0-0)

0-1 Jakob Orlov (72)

Varningar: Gefle: Zakaria Abdualli, Daniel Bernhardsson

Domare: Bojan Pandzic, Hisings Backa

Publik: 5 007

Kalmar FF (4-3-3): Etrit Berisha - Rasmus Sjöstedt, Emin Nouri, Markus Thorbjörnsson, Jörgen Skjelvik - Archford Gutu, Henrik Rydström, Erik Israelsson - Melker Hallberg (Sebastian Andersson 63), Abiola Dauda (Tobias Eriksson 73), Daniel Mendes (Jonathan McDonald 64)

Gefle (4-4-2): Mattias Hugosson - Daniel Bernhardsson, Olof Mård, Linus Malmborg, Pär Asp - Eric Larsson, Marcus Hansson, Zakaria Abdullai (Alexander Falsetas 46), Jonas Lantto - Mikael Dahlberg, Jakob Orlov (Johan Oremo 88)

Betyg till bästa KFF-spelare

Kalmar - Gefle 21/4

4p: Jörgen Skjelvik
2p: Archford Gutu
1p: Rasmus Sjöstedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista