Arbetsförmedlingen: Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio
Sverige

Fler får jobb utan jobbcoach

Jobbcoacher ökar inte chansen att få jobb. Trots det fortsätter satsningen. Vinnare tycks bemanningsföretagen vara. De får även betalt av Arbetsförmedlingen för att rekrytera folk till sin egen verksamhet.

Jobbcoacher är Arbetsförmedlingens i särklass största satsning när det gäller inköpta tjänster. Förra året betalades 562 miljoner kronor ut till 80 företag. De senaste tre åren har myndigheten köpt jobbcoacher för 1,6 miljarder från privata företag, skriver Göteborgs-Posten.

Fler fick jobb utan coach

Av Arbetsförmedlingens verksamhetsberättelse för 2011 framgår att fyra av tio, 25 procent, fått jobb efter att ha anlitat jobbcoach jämfört med 27 procent som lyckades ta sig in på arbetsmarknaden utan coach.

Det finns inget tak för hur mycket verksamheten får kosta. Arbetsförmedlingen räknar med 30 000 deltagare i år, motsvarande en kostnad på 300-450 miljoner kronor.

Jobbcoaching lönsamt för bemanningsföretag

Nya regler från årsskiftet har gjort jobbcoaching mer lönsamt för bemanningsföretagen. De får nu 10 000 kronor i grundersättning samt ytterligare 5 000 kronor i bonus om det leder till jobb. Anställningen behöver inte vara längre än två månader för den ska betraktas som framgångsrik och bonus betalas ut.

– Då har man ändå arbetat i två månader, fått lön och har något att sätta på sitt cv, säger Anna Eng, ansvarig för coacher hos Arbetsförmedlingen, till GP.

Kan rekrytera till den egna verksamheten

Med de nya reglerna kan till exempel en jobbcoach på Adecco eller Manpower rekrytera till den egna bemanningsverksamheten och då få ut 15 000 kronor för varje förmedlat jobb.

Enligt tidigare restriktioner gällde en maxbonus på 2 000 kronor, som inte föll ut om den arbetssökande anställdes i det företag jobbcoachen var anställd. Avsikten var att företagen inte skulle tjäna pengar på samma sak två gånger.

I Arbetsförmedlingens nya upphandling finns dock inga sådana restriktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".