Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västervik

Stora sparbeslut väntas i Västervik

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 16.47
Harald Hjalmarsson med handlingarna inför kvällens fullmäktige. Foto: Marcus Leonarde/Sveriges Radio

Idag väntas det första stora politiska beslutet fattas för att komma till rätta med Västerviks dåliga ekonomi. På kvällens kommunfullmäktigemöte kommer politikerna besluta om att stoppas eller skjuta på en rad investeringar för närmare 70 miljoner kronor.

– Med anledning av att det varit ett kraftigt försämrat resultat 2011, så är det här en direkt åtgärd med anledning till det, säger Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Ja nu märks den dåliga ekonomin i Västerviks kommun på allt fler plan. Inte nog med det tidigare varslet på 75 tjänster i kommunen, och en allmän återhållsamhet när det gäller att tillsätta lediga tjänster. Under detta, och ytterligare två år, skall kommunen spara 65 miljoner kronor på att stoppa, skjuta på eller förminska en rad projekt i kommunen. För att låna pengar, det vill man inte.

– Vi tar ju väldigt allvarligt på den ekonomiska situationen i Västervik och det minusresultat som gjordes förra året. Det är ju därför vi är noga med att inte gå över självfinansieringsnivån, säger Harald Hjalmarsson.

Sammanlagt är det 17 projekt i kommunen som berörs. Däribland en ny infart till Gamleby och ett promenadstråk med en kaj i Sjöstaden. Under kvällens möte kommer det också informeras om att förra årets årsredovisning, som preliminärt landar på minus 59 miljoner kronor, blir försenad. Trots att kommunallagen säger att den skulle ha presenterats redan i mitten av april, redovisas den först i slutet av maj. Orsaken till det är att flera kommunala bolag ännu inte haft sina bolagsstämmor.

– Primärkommunen är färdig, men bolagen har inte varit färdiga, och därför så har vi begärt att få mer tid, säger Harald Hjalmarsson.

Men är det inte allvarligt att ni bryter mot lagen och tvingas begära uppskov?

– Vi bryter inte utan vi begär ju tillåtelse nu att få förlängd tid, menar Harald Hjalmarsson (M), kommunalråd i Västervik.

Under kvällens kommunfullmäktigemöte kommer även en rapport presenteras om hur kommunen i framtiden, snabbare skall få upp ögonen för att den blöder ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".